недеља, 12. фебруар 2012.

Ела Пероци
Поклон од мајке


     У самотној кућици у подножју планине живела је мајка. Њена деца су порасла и отишла у свет, за оцем. Одлазећи, рекли су да ће се вратити. 
     Отишли су далеко. Понекад су јој писали, али се нису вратили. Мајци, у самотну кућу у подножју планине, долазили би само пролеће, лето, јесен и зима. Зима је била најтиша. Толико тихо би било око куће, да би мајка чула како се напољу санкају и како се дозивају њена деца. Чула би их, мада се то догађало давно...Гледала би кроз прозор и тражила их. 
     Није  тражила сасвим узалуд! Дошао је поштар и донео јој је писмо. Најмлађи син је писао:
     ,,Драга мама, веома сам далеко и не знам да ли ћу се икада вратити. Пошаљи ми све што сам оставио код куће!''
     Мајка је читала и читала писмо:,,Пошаљи ми све што сам оставио код куће...'' Како да му пошаље све што је оставио код куће? Размишљала је и најзад се домисли: ,,Направићу кутијицу и у њој ће се наћи све што је оставио код куће!''
     Тако је и урадила. Направила је кутијицу од слика њиховог завичаја. На првој слици, оној на дну, била је родна кућа с планином у позадини. На другој слици, оној са стране, била су поља и шуме. На трећој, четвртој и петој били су поток, пут и вољено село. Кутијицу је затворила шестом сликом, сликом расцветалих јабука. Црвеном свиленом нити сашила је од слика кутијицу. 
     Најмлађи син примио је кутијицу. Отворио ју је и у њој нашао све што је оставио код куће. На мајчином прозору родне куће процвали су црвени каранфили, а изнад њих је наслутио мајчино лице. На њиви се заталасало златно жито, изнад шума и ливада запевале су птице, на потоку вртео се мали млин којег је оставио на том месту кад се још као дечачић играо са њим. Путем је затоптао очев коњ, изнад вољеног села огласило се звоно, у трави испод расцветалих јабука седели су дечаци и девојчице са којима је некада заједно ишао у школу... Када је најмлађи син затворио кутијицу, однекуд је долетео шарени лептир, и још никад дотле младић није толико пожелео да се врати кући и загрли мајку. 


_______________________________________________________


Питања:
1.Ко је живео у кућици у подножју планине?
а) мајка
б) деда
в) пуж


2.Шта су деца обећала кад су одлазила?
а) да ће се вратити
б) да ће пазити кад прелазе улицу
в) да ће добро учити у школи


3. Како се син јавио мајци?
а) телефоном
б) писмом
в) разгледницом


4. Шта син тражи од мајке да му пошаље?
а) сличице фудбалера
б) лектиру
в) све што је оставио код куће


5.  Шта мајка шаље сину?
а) новац
б) голуба писмоношу
в) кутију с фотографијама


6. Шта је на фотографијама?
7. Шта мислиш, хоће ли се син вратити кући након овог поклона?



  
    

Нема коментара:

Постави коментар